Verspreid het leesvirus!

De bib zorgt ervoor dat je, ook in Coronavirustijden, bibliotheekmaterialen kan lenen in onze afhaalbib op afspraak. Maar ook in de boekensector steekt iedereen een tandje bij om al wie thuis zit van de nodige lectuur en ontspanning te voorzien. Hieronder bundelen we alle tips die we al hebben kunnen verzamelen.

vlinders fladderen uit een boek

VERSPREID HET LEESVIRUS!

Als je dan toch een virus moet verspreiden, laat het dan het leesvirus zijn! Heel besmettelijk, maar volstrekt ongevaarlijk!
De website Verspreid het leesvirus bundelt alle  lees- en leerinitiatieven. Hieronder vind je enkele tips die we de voorbije weken zelf al verzameld hadden. Zelf nog een tip? Laat het ons weten via bibliotheek@kontich.be of Facebook!

VOOR JONG...

Fundels: educatief, leuk en gratis. Fundels zijn digitale prentenboeken om op je tablet of smartphone te lezen. Alle ouders in Coronanood krijgen nu 15 boekjes en twee extra uitleningen per week cadeau om de kinderen zoet te houden.

Jeugdboekenmaand: de fysieke jeugdboekenmaand is halverwege moeten stoppen met klasbezoeken en auteurslezingen, maar op hun website vind je massa's leestips en via hun YouTube kanaal delen ze dagelijk filmpjes van auteurs en illustratoren die voorlezen, vertellen, teken- en knutseltips geven, live illustreren,... Zo gaat de Jeugdboekenmaand gewoon online door!

Wij gaan op berenjacht! beluister het verhaal, lees het boek en ga dan zelf op jacht. Hoeveel beren kan je vinden in jouw buurt? Ook bij de bib zit er eentje op jullie te wachten!

Het Geluidshuis: een pagina vol gratis thuisblijfpret! Je kan er niet alleen gratis hoorspelen streamen, je vindt er ook leuke kleurplaten en spelletjes, allemaal in het thema van hun verhalen. 

Boekpakket: digitale prentenboeken (Nederland).

Voorleeshoek: verhalen - ingedeeld in drie leeftijdscategorieën - die worden voorgelezen door een juf of meester. Je kan nu tijdelijk een gratis account aanmaken.

Wepboeken: een selectie van 20 geanimeerde prentenboeken, voor kindjes vanaf 2 jaar.

Schooltv: meer dan 100 voorleesverhaaltjes uit Sesamstraat en bekende prentenboeken. 

Verhaaltjes via FB: heel wat boekhandels en bibliotheken plaatsen dagelijks voorleesfilmpjes op hun Facebook-pagina. Check bijvoorbeeld De Vertellerij, de bib van Waregem en 't Stad Leest. Delen maar, zodat ze zoveel mogelijk kinderen kunnen bereiken!

Luisterpunt: lukt het lezen niet zo goed omdat je bijvoorbeeld dyslexie hebt? Ook dan kan je volop blijven lezen met de Anderslezen-app van Luisterpunt, de bib voor personen met een leesbeperking. Alle info op de kidspagina van Luisterpunt. In dit filmpje vertellen Laura en Sid, twee kinderen met dyslexie, wat de Anderslezen-app voor hen betekent.

Games: Waarom niet experimenteren om je gratis je eigen games te bouwen met CoSpaces Community?

 

OF WAT OUDER...

GoPress: lees van thuis uit digitaal je krant of tijdschrift. Met je Mijn Bibliotheek-profiel heb je toegang tot het GoPress krantenarchief, met artikels uit een breed aanbod van Belgische kranten en tijdschriften ouder dan twee dagen.

Wablieft: lees je het nieuws liever in eenvoudige vorm en een heldere taal? Volg de actualiteit op de website van de Wablieft-krant. 

Een kortverhaal voor het slapengaan: laat je elke avond om 22u op Radio 1 verwennen met een kortverhaal, voorgelezen door een crème aan bekende stemmen zoals Wim Opbrouck en Koen De Bouw. Het volledige programma van "Zandman" vind je op de website van LangZullenWeLezen.

dbnl: waarom niet van je vrijgekomen leestijd gebruik maken om Cyriel Buysse, Felix Timmermans of Gerard Walschap te (her)ontdekken? In de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren kan je verschillende oudere Nederlandstalige romans integraal lezen of als e-book downloaden.

De Luisterbieb van de Nederlandse bibliotheken: een cadeautje van onze noorderburen: ze voegden een aantal mooie luisterboeken toe aan hun collectie. Voor iedereen die met een acuut boekentekort zit, ook als je geen lid bent.

Een podcast: verschillende (nieuws)sites bieden dagelijks podcasts aan. IedereenLeest maakte een overzicht van de beste literaire podcasts. Ook LangZullenWeLezen zet 15 tips op een rijtje. 

Leestips vind je natuurlijk op de website Lezerstippenlezers van IedereenLeest en op LangZullenWeLezen.

EN TOT SLOT

-> Probeer met je gezin zo snel mogelijk de Boekenbingo in te vullen...
-> En vooral: stay home & stay safe! Zorg goed voor jezelf en voor elkaar.
    En dan zien we elkaar hopelijk snel weer in de bib!