Thema in de kijker: Beethoven, een genie

Dit jaar vieren we de 250ste verjaardag van Beethoven, één van de grootste genieën van de Westerse cultuurgeschiedenis.

Beethoven, een genie

De illustere componist schreef schitterende en tijdloze muziek gaande van symfonieën, pianosonates, liederen, oratoria, concerti, tot een ontzettend hoogwaardig kamermuziek repertoire. Wanneer we op zoek gaan naar werk van en over Beethoven in onze bibliotheekcatalogus krijgen we zo maar eventjes 81 resultaten en wanneer we deze zoekopdracht herhalen in de catalogus van Bibkwintet, de gezamenlijke catalogus voor de bibliotheken van Kontich, Boechout, Edegem, Hove, Lint en Mortsel, geeft dat een lijst met 189 resultaten.

Ook de fameuze biografie van de hand van Prof. dr. Jan Caeyers, dirigent, musicoloog en groot Beethoven-kenner, vind je in onze collectie. Deze werd recent heruitgegeven en is nu de officiële Beethovenbiografie n.a.v. Beethoven 2020. Jan Caeyers is ook de oprichter van het alom bejubelde Beethovenorkest Le Concert Olympique. Voor Klara maakte hij de 9-delige radioreeks ‘Beethoven’ die inmiddels ook beschikbaar is als podcast.

De lezing die gepland was in mei 2020 in Theater Vooruit in Boechout is, omwille van coronamaatregelen, verzet naar woensdag 28 april 2021 om 20 u. En genieten van Beethoven kan natuurlijk ook van thuis uit met al het moois van de hand van Beethoven dat opgenomen is in onze bibliotheekcollectie.