Thema in de kijker: Beethoven, een genie

Dit jaar vieren we de 250ste verjaardag van Beethoven, één van de grootste genieën van de Westerse cultuurgeschiedenis.

Beethoven, een genie

De illustere componist schreef schitterende en tijdloze muziek gaande van symfonieën, pianosonates, liederen, oratoria, concerti, tot een ontzettend hoogwaardig kamermuziek repertoire. Wanneer we op zoek gaan naar werk van en over Beethoven in onze bibliotheekcatalogus krijgen we zo maar eventjes 81 resultaten en wanneer we deze zoekopdracht herhalen in de catalogus van Bibkwintet, de gezamenlijke catalogus voor de bibliotheken van Kontich, Boechout, Edegem, Hove, Lint en Mortsel, geeft dat een lijst met 189 resultaten.

Ook de fameuze biografie van de hand van Prof. dr. Jan Caeyers, dirigent, musicoloog en groot Beethoven-kenner, vind je in onze collectie. Deze werd recent heruitgegeven en is nu de officiële Beethovenbiografie n.a.v. Beethoven 2020. Jan Caeyers is ook de oprichter van het alom bejubelde Beethovenorkest Le Concert Olympique. Voor Klara maakte hij de 9-delige radioreeks ‘Beethoven’ die inmiddels ook beschikbaar is als podcast.

Op woensdag 13 mei om 20 u. was er een lezing met hem gepland in het Theater Vooruit in Boechout, is uitgesteld naar een latere datum omwille van de coronamaatregelen. Maar genieten van al dat moois van de hand van Beethoven en lezen over zijn leven en werk kan gelukkig wel van thuis uit. Snuffel virtueel door onze Beethoven collectie en reserveer je cd, boek of film in onze afhaalbib.