Boek
Nederlands

De regenboogbende

Andrea Hirata (auteur), Inge Kok (vertaler)
Tijdens het Suharto-regime trotseert een groep Indonesische scholieren een machtig ontginningsbedrijf voor het behoud van hun kleine islamitische school.
Titel
De regenboogbende
Auteur
Andrea Hirata
Vertaler
Inge Kok
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Indonesisch
Oorspr. titel
Laskar pelangi
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2012
318 p.
ISBN
9789020412932 (paperback) 9789025447403 (paperback)

Besprekingen

Het autobiografische De regenboogbende is het debuut van de Indonesische auteur Andrea Hirata en vormt het eerste deel van een vierdelige cyclus. Het werk is al verschenen in 25 landen en Hirata is inmiddels de best verkopende Indonesische schrijver ooit. Ook de verfilming van Laskar Pelangi, zoals de titel in het Indonesisch luidt, is de succesvolste ooit in zijn land.
Hirata vertelt over zijn jeugd en die van zijn vrienden op het arme eiland Belitong, waar het mijnontginningsbedrijf PN de touwtjes in handen heeft en het leven van de inwoners bepaalt. De tien vrienden lopen samen school in het bouwvallige schooltje van meester Pak Harfan en zijn vijftienjarige assistente Bu Mus. De school kampt met vele tegenslagen: ze kan niet optornen tegen de rijke PN-scholen en trekt bijgevolg enkel arme en vaak minderbegaafde leerlingen aan, de infrastructuur voldoet niet aan de eisen van de inspectie, en – last but not least – de school is gebouwd op tinrijke grond, zodat…Lees verder
Een autobiografisch, vlot geschreven en heel herkenbaar verhaal over hoe de auteur en zijn klasgenoten -leden van de Regenboogbende- tijdens het Suharto-regime het machtige ontginningsbedrijf in Belitung trotseren voor het behoud van hun arme islamitische basisschool. Hoewel er veel van de originele Indonesische uitgave is weggelaten, geeft deze Nederlandse versie toch nog een goede indruk van het leven op dit rijke tin-eiland, waar ondanks armoede, achterstand en discriminatie het geloof, de solidariteitsgevoelens en de eerbied voor ouderen nog steeds aanwezig zijn. Er zijn meer dan vijf miljoen exemplaren van de roman verkocht en de verfilming in 2008 is de succesvolste film in Indonesië. Normale druk.

Over Andrea Hirata

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door JulianArbi2

Andrea Hirata (Gantung, 24 oktober 1967) is een Indonesische schrijver.

Hij is vooral bekend vanwege zijn eerste boek uit 2005 'Laskar Pelangi' (De Regenboogbende). Dit boek werd in 2008 verfilmd. Het werd in 2013 in Duitsland bekroond met de ITB Buch Award . Het gaat over een groep kinderen van vissers, die de wereld willen ontdekken.